Dessert i rån - Alla hjärtans dag

För någon vecka sedan fick jag en idé om en dessert i mitt huvud. Jag kunde inte släppa det och nu har jag äntligen tagit fram den, det blev som jag tänkt och mums säger jag bara.

En dessert i rån perfekt till alla hjärtans dag eller till någon annan kärleksfull tillställning.

Ett rån fylld med chokladmuffins, chokladganache och toppad med en fluffig vaniljmarängsmörkräm och som även har en spännande överraskning i sig.

Recept

Chokladmuffins
100g vetemjöl
20g kakao
140g strösocker
1,5tsk bakpulver
En nypa salt
40g osaltat smör, rumstempererat
1 1/4dl mjölk
1 ägg
1tsk vaniljsocker

12 glassrån behövs och underlättar med en ställning som jag har. Sök via google på Baking rack för att se återförsäljare. Annars funkar muggar som tål ugnsvärme.

Sätt ugnen på 175 grader.
Lägg mjöl, kakao, socker, bakpulver, salt och smör i en bunke och vispa samman dessa till en grynig massa.
Vispa ihop mjölk, vaniljsocker och ägget lite lätt och tillsätt blandningen sakta i smeten. Vispa ihop så du får en slät smet. Överarbeta inte smeten.
Skeda upp smeten i glassrånen, fyll inte ända upp då de kan riskera att svälla över annars.
Grädda i ugnen 20-25 minuter. Låt svalna

Smält Deco melts eller choklad och doppa rånen i det för att få en fin kant på rånen.

Chokladganache
1dl vispgrädde
150g choklad
1msk smör

Hacka chokladen och blanda samman med vispgrädden.
Värm tills det smält samman och tillsätt då smöret, blanda tills du fått en len form.
Låt kallna i kyl tills fet konsistens.
Fyll en spritspåse med ganachen och tryck i varje rån för att fylla dem med den härliga chokladfyllningen.

Marängsmörkräm
3 äggvitor
1,7 dl strösocker
190g osaltat smör
1 tsk vaniljpulver

Eventuell smaksättning: 1,5dl valfri

Dela smöret i kuber och låt stå i rumstemperatur.
Häll äggvitorna, vaniljpulvret och strösockret i en rostfri bunke och ställ över vattenbad. Rör för hand tills smeten uppnått ca 60 grader, så att du nästan bränner fingret när du stoppar ned den.

Häll smeten i din vispskål och vispa på medelhög hastighet, tar ungefär 7-10 minuter. Skålen ska kännas sval och du har nu fått en fin maräng med toppar. Sätt nu hastigheten på lågmedel och lägg i en smörkub åt gången, tills den blandat sig med resterande, så gör du så tills alla är nere. Nu kommer det inte se fint ut alls, en grynig massa. Men fortsätt vispa på lågmedel, det tar lite tid men den kommer sakta men säkert ändras och bli en riktigt fin marängsmörkräm.

Nu kan du tillsätta valfri smak, sylt eller smält choklad. Men våga även använda den som den är, för den är riktigt god ändå!
Det man kan tänka på är att den stelnar helt i kylen så när man ska servera tårtan eller cupcakesen kan man ha i åtanke att ställa fram dem lite innan.

-------------------------------------------------------------------------------------------------

Nu kommer vi till den roliga överraskningen, den härliga kulan högst upp.
Här har jag smält Deco melts och penslat i halvklot i silikonform. Låt stelna för att sedan ploppa ut dem. Fyll ena halvan med strössel och värm därefter andra halvan för att klistra ihop dem. Låt stelna innan du placerar dem högst upp. Låt sedan gästerna använda en sked för att fint slå sönder kulan och låta strösslet ramla ned över desserten.

Gillar

Kommentarer

Evaeliasson
Evaeliasson,
Å så gott det såg ut, något att testa till Alla hjärtans dag 😋
nouw.com/evaeliasson
erki
erki,
Tack snälla, väldigt goda! 😍
nouw.com/erki
seagullcrying
seagullcrying,
Måste testa detta, överraska sambon med helt klart
nouw.com/seagullcrying
IP: 82.99.3.229