Din tystnad kan rädda liv

Det har cirkulerat runt lite överallt på sociala medier om att t.ex. Polisen vädjar till allmänheten om att inte tipsa andra om vägkontroller. Det har fått mig att tänka till lite extra.

Jag kommer från ett ställe där de flesta känner varandra och under min tonårsperiod fick man alltid, antingen sms eller någon notis på Facebook, om att det var en poliskontroll någonstans längs vägen där vi bodde. Alla kontaktade alla, för att vara snälla. För att folk skulle slippa böter för t.ex. Fortkörning. Det var av ren vänlighet men nu när man växt upp har jag fått mer insikt.
Visst om man smsar sina nära, för det får ju faktiskt fler att ta det lite lugnare i trafiken och vara mer uppmärksamma. Men att skriva ut varningar i sociala medier leder till att personer som inte borde fått informationen blir varnade. Personer som är påverkade av olika slag. De personerna som annars skulle varit på vägen, körandes och påverkade, som troligen skulle blivit stoppade i kontrollen. Nu är dem hemma istället, just denna dag. Men annars då?

I morgon kommer denne sätta sig i bilen och köra som hen alltid gör, påverkad. Men just då springer det ett litet barn över vägen längre fram, och föraren som har sämre reaktionsförmåga, hinner inte stanna och kör på barnet. Eller så somnar hen vid ratten pga trötthet eller fylla och kör rakt ut i en korsning där en krock sker. En krock med ett äldre par eller en småbarnsfamilj. Den krocken slutar olyckligt. Dessa påkörda personer kan vara din familj!

Så tänk en gång till, sluta varna om poliskontroller. För just din status kan leda till att en påverkad person inte blir stoppad och orsakar sedan livet på någon i just din närhet. Otäckt och grovt, men viktiga ord.

Poliserna har dessa kontroller av en anledning, för att skydda. Sedan är det upp till dig att köra hur du vill, men jag hade velat läsa detta när jag var nybliven 18åring med nytaget körkort. Jag tänkte inte lika långt som nu.
Jag tackar mina barn, de har fått mig att tänka på andra sätt och i större perspektiv. Livet är skört.

För en gång skull kan din tystnad rädda liv❤️

  • Inspiration
  • 522 visningar
  • Nära Uddevalla

Gillar

Kommentarer